Glasfusen

Glasfusing of gefused glas is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij glas van verschillende kleuren op maat gesneden wordt, gezaagd en/of geslepen en de stukken worden op elkaar gelegd op een ovenplaat. Deze ovenplaat moet worden beschermd met een coating, of door speciaal fusingpapier, of met het wat dikkere vilt om te voorkomen dat het glas aan de ovenplaat gaat vastplakken. De ovenplaat met glas wordt vervolgens in de oven gelegd.

De stukken glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 600* C tot 850* C. Elk glas met hetzelfde uitzettingscoëfficiënt kan met elkaar gebruikt worden. Glas zet net als elk ander materiaal uit als het verwarmd wordt en krimpt als het weer afkoelt. Als het ene stuk glas een ander uitzettingscoëfficiënt heeft dan het glas waar het mee wordt samengesmolten, dan zal het breken. Het ene glas krimpt dan meer of minder dan het andere glas.

Het stookprogramma is afhankelijk van het gewenste resultaat, tackfuse of fullfuse (een  lichte versmelting tot een volledige versmelting en alles daar tussenin), het soort glas, de dikte en de grootte van het glas. Het hele stookproces kan uit 7 tot meer stappen bestaan. Dat is nodig omdat glas onder een bepaalde temperatuur ( ca. 500-550 graden) langzaam moet opwarmen en afkoelen om breuk te voorkomen. Ook moet het glas bij afkoeling op twee bepaalde temperaturen tot “rust” komen (annealen), deze temperaturen moeten een bepaalde tijd aangehouden worden, deze tijd is ook weer van meerdere factoren afhankelijk.

Glasfusing biedt zo ook de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien of te vermengen. Bij Diezain vind de verhitting vindt plaats in een elektrische oven, ook is het mogelijk om in een gasgestookte glasoven het glas te fusen.

Je kunt er zowel plat als drie-dimensionaal mee werken. Keuze genoeg dus!

schaal bloemen

We beginnen de workshop glasfusen met wat uitleg over glas en daarna gaan we zelf het glas leren snijden en glas slijpen. Combineer verschillende kleuren glas en maak hier een mooi geheel van. Verwen jezelf met deze leuke workshop!

De workshop is inclusief glas, gebruik van gereedschap, koffie en thee.

Naar de workshops

Heb je een speciaal verzoek, of wil je de as van een dierbare in een object of sieraad van glas laten verwerken? Neem dan contact op, dan kunnen we een afspraak maken om de wensen te bespreken.